Αρχική | Το μελι

Το μελι

Το μέλι μας εφοδιάζει με ενέργεια, καθώς αποτελεί πηγή απλών και σύνθετων υδατανθράκων. Το αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο έχει ιδιαίτερα ευεργετική δράση στον οργανισμό μας. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ορισμένα από τα αντιοξειδωτικά συστατικά του (όπως το καφεϊκό οξύ, το μεθυλ-καφεϊκό οξύ, το φαινυλεθυλ-καφεϊκό οξύ και το φαινυλδιμεθυλ-καφεϊκό οξύ) έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση. Ειδικότερα, επιστημονική μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση αυτών των αντιοξειδωτικών σε πειραματόζωα ανέστειλε των πολλαπλασιασμό νεοπλασματικών κυττάρων του εντέρου.

Με τη μορφή καταπλάσματος, έχει θετική επίδραση σε ασθενείς με χρόνιες πληγές και έλκη. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι περιέχει απλά σάκχαρα, τα οποία απορροφούν υγρά από την πληγή, αναστέλλοντας έτσι την ανάπτυξη μικροβίων, τα οποία χρειάζονται υγρασία για να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν. Παράλληλα, το μέλι περιέχει το ένζυμο οξειδάση της γλυκόζης, το οποίο προάγει την παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, μιας ουσίας με ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες. Την αντιβακτηριδιακή του δράση την οφείλει σε μεγάλο βαθμό στο αντιοξειδωτικό πινοσεμπρίνη, που βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στο μέλι. Το μέλι συντελεί στην καλή λειτουργία του εντέρου και μάλιστα θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά, ελαφρά καθαρτικά. Η φρουκτόζη που περιέχει απορροφάται δυσκολότερα και σε συνδυασμό με τη χολίνη διεγείρει τα έντερα και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα. Θεωρείται καταπραϋντικό και χαλαρωτικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, μία κουταλιά μέλι σε χλιαρό γάλα διευκολύνει τον ύπνο.

 

Το υψηλό ποσοστό φρουκτόζης, σε συνδυασμό με τα ένζυμα που περιέχει το μέλι, βοηθά όσους βρίσκονται σε κατάσταση μέθης να συνέλθουν πιο γρήγορα. Το μέλι περιέχει 17% νερό, γι’ αυτό έχει και ενυδατική δράση.

 

Θρεπτική αξία

 • Τα σάκχαρα του μελιού είναι απλά και απορροφούνται αμέσως από τον οργανισμό, γι' αυτό και το μέλι αποτελεί μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, για τους αθλητές, τα παιδιά, τις εγκύους, τους αρρώστους, και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό. 
 • Το μέλι έχει ανόργανα στοιχεία γνωστά σαν ιχνοστοιχεία, τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη, είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και τέλος ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου. Η συγκέντρωση των βιταμινών που έχει το μέλι δεν είναι αρκετή για τις ημερήσιες ανάγκες μας, βοηθούν όμως για την απορρόφηση των ζαχάρων.
 • Έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικά, συμβάλλει στη καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
 • Η κατανάλωση μελιού βοηθάει στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας λόγω σιδήρου που περιέχει.
 • Το μέλι βοηθά σημαντικά στο ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης. Διαλύστε 2 κουταλιές μέλι σε λίγο χυμό λεμονιού.
 • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη που βοηθά ιδιαίτερα άτομα, που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
 • Το μέλι έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών .είναι χρήσιμο για την επούλωση και τον καθαρισμό ή την απολύμανση πληγών.
 • Η φυσική κατάσταση του μελιού είναι η κρυστάλλωση. Η πλειοψηφία των μελιών, εκτός από το πευκόμελο και το ελατόμελο, κρυσταλλώνουν. Η περιεκτικότητά του σε γλυκόζη, ενός από τα βασικότερα συστατικά του μελιού, σε συνδυασμό με τη χαμηλή υγρασία του , περίπου 14% σχηματίζουν μικρούς ομοιόμορφους κρυστάλλους σε όλη τη μάζα του μελιού. Ο χρόνος κρυστάλλωσης εξαρτάται από το ποσοστό της περιεχόμενης γλυκόζης. Ρευστοποιείστε το με τη διαδικασία bain-marie στους 40-42 βαθμούς κελσίου.

Το μέλι είναι φυσικό να κρυσταλλώνει. Η κρυστάλλωση είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του αγνού, ανεπεξέργαστου μελιού.

Ρευστοποιείστε το με τη διαδικασία bain-marie στους 40-42 βαθμούς κελσίου.

Από το 1997 η οικογένειά μας ασχολείται με τη μελισσοκομία. Η οργάνωση και η εργατικότητα των μελισσών αποτέλεσε για εμάς πηγή έμπνευσης και δημιουργίας

μαθετε περισσοτερα

Θα μας βρειτε

 • apicure
  Άνω Οικ. Καστανιάς 1
  Σέρβια Κοζάνης
  505 00
 • 24640 23789
 • info.apicure@gmail.com

Apicure Honey Products since 1997